Kente Festival Amsterdam

Sinds 2008 organiseert Stichting GAM jaarlijks het zo bekende KENTE festival, een actieve beleving van de eigen identiteit voor de Ghanese gemeenschap.

Overal ter wereld wonen Ghanezen. En in vele landen worden jaarlijks Kente- festivals gehouden (New York, Londen, Wurzburg, etc). In 2008/2009 heeft de stichting GAM het initiatief genomen om ook in Nederland een Kente festival te organiseren. (De Ghanese gemeenschap alleen al in Amsterdam bestaat uit ongeveer 10.000 mensen).

Kente is de naam voor een stof die uit Ghana komt. Het is afgeleid van het woord ‘Kenten’, wat mand betekent. Het is een typische stof, die (net als manden) geweven wordt, met vele kleuren en patronen. Vroeger was het dragen ervan voorbehouden aan belangrijke, zelfs koninklijke personen. Tegenwoordig is de stof niet meer alleen voor koningen. Kente is nu een soort icoon geworden, voor de rijke cultuur die Ghana heeft. Bij feesten en bruiloften in de Ghanese gemeenschap in Nederland worden trots de kleren van Kente gedragen.

Stichting GAM wil met dit initiatief aandacht schenken aan de rijke traditie die de Ghanese klederdracht kent. Ook willen we Ghanese jongeren die in Nederland zijn geboren kennis laten maken met de weeftechniek en een stukje Ghanese traditie.

Met het Kente festival probeert stichting GAM een deel van de Ghanese cultuur in Nederland te brengen. Enerzijds voor de Ghanese bevolking zelf, om zo weer het plezier van hun eigen cultuur te beleven en anderzijds om de Nederlandse bevolking te laten meegenieten. Daarnaast heeft het festival grote educatieve waarde voor onze jongeren en versterkt het gevoel van eigen waarde van de ouderen.